Tallinna munitsipaalkoolis avatakse esmakordselt Montessori klass

Tallinna munitsipaalkoolis avatakse esmakordselt Montessori klass

Tallinna Mahtra põhikoolist saab esimene Tallinna munitsipaalkool, kus avatakse klass, millises õpetamine toimub Montessori pedagoogikasüsteemi põhimõtete järgi.

Montessori pedagoogikat on Tallinnas seni kasutatud peamiselt eraõppeasutustes ja linna lasteaedades. Nüüd saab Mahtra Põhikoolist esimene munitsipaalkool, kus see lähenemine leiab kasutust ka koolihariduses.

Tallinna Mahtra põhikool on keelekümbluskool, kus on fookuses eestikeelsele õppele üleminek ning laste õpimotivatsiooni tõstmine, et parandada õppetulemusi. Koolijuhi Edgar Roditšenko sõnul toetavad paljud teadusuuringud Montessori pedagoogika efektiivsust õppimise edendamisel. „Ajakirjas The Montessori Life Journal avaldatud uurimus toob esile, et Montessori lapsest lähtuv lähenemine keelekümblusele aitab edendada teise keele õppimist intuitiivsemalt ja loomulikumalt võrreldes traditsiooniliste klassiruumi meetoditega. Lapsed on motiveeritud uudishimust, mitte välistest survetest,“ ütles Roditšenko.

Eesti Montessori Ühingu esindaja Jaanika Müürsepa hinnangul võiks Montessori haridus leida rohkem rakendust tavahariduses. „Montessori pedagoogika kannab just neid väärtusi, mida tänapäeva koolis soovime arendada – et õppijad oleksid iseseisvad ja eneseteadlikud. See tähendab, et õppetööd planeerides ja läbiviies tuleb keskenduda õppija eneseregulatsioonioskuste arendamisele ning õpimotivatsiooni toetamisele. Koostöö Tallinna linna ja Mahtra Põhikooliga on ühingu jaoks väga oluline, sest haridusvalikute pakkumine nii peredele kui ka õpetajatele on hädavajalik. Õppimine ja õpetamine on põnevad protsessid ning tahaksime, et kõik lapsed ja õpetajad tunneksid, et kool on äge koht.“ 

Abilinnapea Aleksei Jašin peab Montessori klassi avamist Tallinna haridussüsteemis märgilise tähtsusega sündmuseks. „Erinevate teaduspõhiste metoodikate rakendamine rikastab meie haridusmaastikku. Meil on hea meel näha, et Tallinna koolid algatavad projekte, mis laiendavad laste haridusvõimalusi. Linn on valmis neid algatusi toetama ning hindab kõrgelt suurepärast koostööd projektipartneritega, mille hulka kuuluvad Eesti Montessori Instituut ja Heateo Haridusfond“, sõnas Jašin.

Mahtra Põhikooli Montessori klassi projekt koosneb kahest etapist. Esimene etapp hõlmab õpetajate väljaõpet, mis algab 2024. aasta novembris ja lõpeb 2026. aasta augustis. Õpe toimub Eesti Montessori Instituudis. Tänavu oktoobri esimesel poolel kuulutatakse välja konkurss, mille käigus valitakse välja soovijad, kellele pakutakse võimalust tasuta õppida Montessori juhendajaks. Koolituse kulud katavad Heateo Haridusfond ja Tallinna linn. Projekti teises etapis, 2026. aasta septembris, avatakse Mahtra Põhikoolis esimene Montessori klass.

AMI 6-12 juhendajakoolitus algab 18.novembril

AMI 6–12 juhendajakoolitus valmistab osaleja ette õpetajatööks I–II kooliastmes (6–12-aastaste lastega). 

Koolitus algab sissejuhatava mooduliga, mille jooksul omandatakse põhiline eelnevast astmest – 3–6 vanuses laste õppeprogramm ja -vahendid. Selline ülevaade annab õpetajale oskused arvestada lapse arenguga enne kooli tulekut ning läheneda igale lapsele individuaalselt vastavalt tema oskustele ja teadmistele, mis on omandatud koolieelses eas. 

Koolitus toimub moodulitena kahe aasta jooksul. Moodulite ajal toimub kontaktõpe (või vajadusel online-õpe) ning moodulite vahepealsele ajale jäävad iseseisvad ülesanded ning vaatlus- ja juhendamispraktika Montessori klassiruumis.

Info koolituse kohta: https://mariamontessori.ee/ami-6-12-juhendajakoolitus/

Heateo Haridusfond ja kogukondlikud stipendiumid õpingute toetajana

Juhendajakoolituse toimumist Eestis toetab Heateo Haridusfond, muutes sellega koolituse eestikeelsele õppijale kättesaadavamaks kui kunagi varem. Koolituse maksumus on 5500 eurot (tavahind 11 000 eurot), mida on võimalik tasuda osamaksetena.

Montessori hariduse edendamise taga on Eesti mitmed tugevad kogukonnad, kes on omalt poolt välja pannud stipendiume koolituse maksumuse katmiseks oma piirkonna tulevastele juhendajatele. Kogukonna abiga saad õppida tasuta ning tulevikus avada klassi koostöös toetavate organisatsioonidega!

Tutvu stipendiumite pakkujatega siin:

1. Haabersti Montessori Kool Tallinnas, vaata täpsemalt SIIT.

2. Kadrioru Montessori Kool Tallinnas, vaata täpsemalt SIIT.

3. Tartu Forseliuse Kool koostöös Tartu Montessori Kodu MTÜ-ga, vaata täpsemalt SIIT.

5.  MTÜ Edendades Montessori Haridust – õpetajale Pirita-Viimsi piirkonnas, vaata täpsemalt SIIT.

5. Haapsalu Montessori Keskus – õpetajale, kes tulevikus töötab Haapsalu piirkonnas, võta ühendust: montessorihaapsalu@gmail.com.

6.  Pärnu Montessori MTÜ – õpetajale, kes tulevikus töötab Pärnu piirkonnas. Loe lähemalt SIIN.

7. Harku valla lapsevanemad – õpetajale, kes soovib töötada Harku vallas, võta ühendust info@mariamontessori.ee.